Cromwell Property Group lanceert European Cities-fonds van €2 miljard

Cromwell Property Group (Cromwell) lanceert het pan-Europese fonds 'Cromwell European Cities Income Fund' (CECIF). CECIF is een lange-termijn, open-einde core fonds dat een beoogd inkomstenrendement heeft van meer dan 5% en een totaalrendement van 8%. De initiële bruto-investering bedraagt €2 miljard. Het besluit tot de lancering is genomen na toezeggingen van institutionele beleggers, waaronder het Deense PFA Pension en na de overname van de Seed portfolio, dat bestaat uit drie Nederlandse kantoorpanden met een waarde van € 205 miljoen.

Het Cromwell European Cities Income Fund verwerft vastgoed in de retail-, leisure-, industriële- en kantoorsectoren en specialistisch vastgoed in 29 steden steden in Europa, met levendige markten waar de huurwaarden op langere termijn flink kunnen toenemen. Voor de aankoop van de beste activa voor de institutionele belegger zet Cromwell haar lokale teams in. In Nederland focust Cromwell nu op Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De Seed portfolio bestaat uit drie hoogwaardige kantoorgebouwen in deze drie steden. Dit zijn Central Plaza in Rotterdam van 33.400 m2, het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de westelijke IJ-oever in Amsterdam van 8.700 m2 en het voormalige gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Koningskade in Den Haag van 5.700 m2, dat nu volledig is verhuurd aan ABN AMRO. Alle gebouwen zijn langjarig verhuurd en de gemiddelde contractduur is ruim negen jaar.

David Kirkby, CEO Europa: “Dit is de eerste keer dat Cromwell een groot pan-Europees fonds lanceert. De overname van de Seed portfolio laat zien dat wij internationaal kapitaal goed kunnen matchen met uitstekende investeringsmogelijkheden. Onze lokale teams, die thuis zijn in de steden waarop wij focussen, kunnen de beste objecten aankopen voor institutionele beleggers.

Met de lancering van dit pan-Europese fonds geven wij het signaal af dat wij gaan groeien. Niet alleen in het aantal fondsen dat wij beheren, maar ook in ons geografisch werkgebied. Wij schalen sterk op en kunnen nu institutionele beleggers over de hele wereld een compleet assortiment beleggingsmogelijkheden aanbieden, waaronder core, core-plus en value-add.”

Audrey Klein, Head of Equity Europe: “Het historisch hoge rendement van commercieel vastgoed in Europa, in vergelijking met staats- en bedrijfsobligaties, maakt het voor institutionele beleggers die een langere termijn totaalrendement willen realiseren van 8% of hoger, bijzonder aantrekkelijk om nu in te stappen. We hebben 163 Europese steden geanalyseerd en 29 steden geselecteerd waar wij duurzame en lange-termijnrendementen kunnen genereren voor onze investeerders.”